Pickwickvraag #002 Gisteren was vandaag morgen


Lieve lezer,

De titel verraadt het al een beetje, de pickwickvragen gaan de diepte in. Natuurlijk zal ik de vraag toch gaan beantwoorden.

Wat een weken, wat een weken. Twee weken terug heb ik een keelontsteking opgelopen en na gisteren voor de tweede week op een rij een bezoekje te hebben gebracht aan de huisartsenpost, begin ik er nu onder een antibiotica-kuurtje toch weer bovenop te komen lijkt. Dat werd hoog tijd, want ik moet jullie niet alleen met m'n gedichtjes, maar natuurlijk ook wel regelmatig lastig blijven vallen met langer gezwets. Het scheelt dat je met een keelontsteking thee met honing moet drinken, mijn lieve huisgenootjes drongen hier in ieder geval op aan. Ik heb dus wel weer een Pickwickvraag voor jullie weten te onderscheppen.

Een onderwerp waar ik veel over lijk te schrijven is tijd. Als ik aan het terugbladeren ben in mijn boekjes kom ik talloze stukjes tekst en gedichten hierover tegen. Nu kan ik dus eindeloos gaan filosoferen over de tijd die we wel en niet hebben, maar voor ik mezelf daarin verlies en jullie volledig kwijtraak zal ik maar snel de vraag introduceren.

Zou je liever het verleden veranderen of de toekomst zien?

Nou, dat is wat zwaardere kost bij de thee. Geen vakantieverhalen deze week, maar een lastigere vraag. Eerst moest ik even over deze vraag nadenken, zet lekker even een kop thee en ga er samen met mij even voor zitten.

Iets veranderen aan het verleden klinkt heel aantrekkelijk, er zijn altijd dingen die je liever anders of beter had willen doen. Iets wat je beter wel of juist niet had kunnen zeggen. Iemand waar je op een andere manier en op een andere tijd afscheid van had willen nemen. Toch geloof ik ook dat alles wat we meemaken, hoe rot het dan ook mag zijn, dat God die dingen op onze wegen brengt en dat we daar ook sterker uit mogen komen. God geeft ons niet meer dan wij aankunnen, daar vertrouw ik wel op. Nee, ik ga hier niet een quote neergooien, maar we denken waarschijnlijk allemaal aan dezelfde uitspraak en krijgen allemaal hetzelfde Kelly Clarkson liedje in ons hoofd. Toch maakt ons verleden, ons nu en vormt het nu ons voor de toekomst.

Het risico aan in de toekomst kijken is dat je niet weet wat je gaat zien. Wat als het helemaal niet leuk is wat je te wachten staat? Dan weet je dit, maar je doet er niets aan. Wat is het plan met je leven? Waarom ben je hier? Dat soort levensvragen komen in mij op als ik aan de toekomst denk en ik moet je bekennen, ik kan het er benauwd van krijgen. Gelukkig doen we er niets aan, we kunnen de tijd niets maken. Dit deed me denken aan de volgende tekst: 'Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.' (Mat 6: 34)

Of je dit nu leest als een 'Hakuna Matata'-uitspraak, stilstaat bij dat wij ons geen zorgen hoeven te maken over de toekomst, omdat deze in Gods handen ligt of je gewoon iets meer in het nu probeert te leven, dat moet je volledig zelf weten, maar het is een uitspraak voor op een tegeltje, zoveel wijsheid zit erin als je het mij vraagt.

Je thee is inmiddels bijna afgekoeld, denk ik. Die van mij ook toen ik voor mezelf tot de conclusie kwam dat ik het liefst in de toekomst zou willen kijken. Ik denk niet dat ik alles zou willen weten, maar gewoon alleen een beetje spieken zou toch geen kwaad kunnen?

Een iets meer filosofisch vraagje dus, maar ook wel mooi om over na te denken. Je kan me overal volgen, is dat eens leuk. Daar hoef je niet voor met me in de trein te zitten van Waddinxveen naar Utrecht, of achter me aan te crossen als ik langs de grachten fiets. Nee hoor, dat kan je gewoon doen vanachter je schermpje vandaan op Facebook, Instagram en Bloglovin'. Nu jouw thee koud is geworden, ga ik er vanuit dat je misschien ook wel weet wat jij zou kiezen. Laat het me weten in een reactie! Volgende week beantwoord ik één van jullie vragen, ook die mag je hieronder achterlaten.

Liefs,

Nienk.

#pickwick #tijd

154 keer bekeken