Pickwickvraag #003 Supernienk.


Lieve lezer,

Allereerst een heel fijn weekend toegewenst. Het is weer tijd om een nieuwe pickwickvraag te beantwoorden. Zoals ik vorige week beloofd heb zou ik deze week één van jullie vragen beantwoorden en gezien het feit dat het vorige week een wat dieper vraagje was, zal ik jullie deze week verblijden met het antwoord op een luchtigere vraag.

Welke superkracht zou je willen hebben?

Een zeker geen onbekend thema voor kinderfeestjes tot romans en films is toch wel superhelden. Voor het gemak maak ik even onderscheid tussen helden en superhelden. Een held is iemand die voor mensen opkomt en zijn talenten inzet voor anderen. Een superheld zie ik meer als een held uit een film of een (strip)boek. Een superheld heeft niet alleen talenten, maar ook een superkracht, superkrachten zijn verzonnen talenten die dus niet echt voor zouden kunnen komen, dus je fantasie mag bij het bedenken van zo'n superkracht volledig losgaan.

Als ik dus een superkracht moet kiezen, dan gaat mijn gedachten uit naar een lijstje waar ik uit kan kiezen, bestaande uit krachten als laserogen, bovennatuurlijk sterk, klein, groot of onzichtbaar zijn en ga zo maar door. Het zou allemaal gewoon best wel vet zijn om te kunnen, ik vrees ook dat je in een soort Youtube-sensatie zou veranderen, maar dat laten we even buiten beschouwing. Wat mij ontzettend tof lijkt om te kunnen is de superkracht te hebben om gedachten te lezen.

Misschien zou je een beetje gaan lijken op Sherlock Holmes. Vorige week ben ik begonnen aan de serie Sherlock van de BBC en ik ben er helemaal weg van. Er zit denk ik zeker een kern van waarheid in hoe mensen naar Sherlock gaan kijken. Ze noemen hem bemoeizuchtig en onbeleefd, voelen zich betrapt wanneer hij door deductie precies kan zien en weet waar ze vandaan komen en wat ze hebben gedaan. Hij breekt door hun muren van uiterlijke verschijning heen.

Natuurlijk als je iedereens gedachten kan lezen zal je ook veel dingen weten die je in eerste instantie liever niet had willen weten. Maar je weet wel precies wat je aan iemand hebt, of wat iemand doet ook reflecteert wat die persoon denkt en meer van dat soort fratsen. Chaotisch genoeg is het al in mijn bovenkamer, maar de gedachtes van andere mensen mogen er van mij ook nog wel bij. Toch scheelt ook weer heel wat gedichtenspinsels, want je hoeft nooit meer na te denken over wat de ander denkt, dit weet je immers al. In je gedachten zit alles, zo zei Descartes: 'Ik denk, dus ik ben'. Zonder gedachtes is er niets van je over. Wat in jou hoofd zit lijkt het enige échte privé te zijn, want wat je niet vertelt en waar je niet naar handelt bestaat dan misschien wel in je hoofd, maar niemand zal ervan afweten. Die tijden zijn voorbij als ik de superkracht om je gedachten te lezen, niets is dan nog veilig.

Helaas, heb ik geen superkrachten, dus voor nu zal ik het toch moeten doen met wat je me vertelt. Doe dat dan ook vooral door een reactie achter te laten. Mij resten namelijk nog dezelfde vragen als vorige week. Wat is jouw antwoord op de pickwickvraag en welke pickwickvraag zou jij graag door mij beantwoord hebben? Liken is lief, delen is fantastisch en reageren is een heuse superkracht.

Kusjes en liefs,

Nienk.

#blog #pickwick #thee

68 keer bekeken