Pickwickvraag #008 Liever gelukkig dan blij


Lieve liefste,

Wat de beste is en tegelijkertijd het slechtste wat een kunstenaar kan overkomen, lijkt de liefde te zijn. De liefde beneemt hen soms letterlijk het leven, maar één liefde kan ook genoeg inspiratie geven voor zo'n heel (kort) kunstenaarsleven. Het probleem zit hem denk ik niet in de kunstenaars op zich, maar hun karakters. Vaak zijn kunstenaars zeer sensitieve mensen. Daarom maken zij denk ik ook kunst, om te verwerken wat zij allemaal zien om zich heen, wat zij ervaren. De pickwickvraag van deze week, gaat eigenlijk niet over de liefde, noch over sensitieve levens van suïcidale kunstenaars, maar heeft wel wat te maken met de liefde voor een aantal van jullie denk ik.

Waar word je blij van?

Zo'n simpele vraag staarde mij aan vanaf het labeltje dat verbonden was aan mijn groene thee met cranberry. Een simpele vraag lijkt het toch? Ik word van zo veel dingen blij, van schrijven, thee, vakantie, zon, mooie kleding, chocola, muziek en zo kan ik nog wel even door gaan. Toch vroeg ik me ook af wat dan echt blij zou zijn, want met het een ben je meer blij dan met het ander en zijn blij en gelukkig bijvoorbeeld dezelfde dingen? En wat is geluk dan precies? Niet zo'n simpele vraag dus, maar hij bleef me aanstaren. In mijn naïviteit ben ik nu dus begonnen met het schrijven van een antwoord op deze vraag, terwijl ik al weet dat ik die ook niet ga kunnen geven.

Waarom de liefde hiermee te maken had, dat is omdat veel mensen blij worden van de liefde. Ik eigenlijk ook wel. Niet eens per se romantische liefde, maar ook liefde van andere mensen om mij heen, liefde voor elkaar, de wereld en voor je familie. Zeker in deze tijden, ja ik heb het over de verkiezingen, denk ik dat het meer dan belangrijk is na te denken waar je van houdt, van wie je houdt en wat je wenst voor elkaar. Waar wordt jij blij van voor jezelf, maar als het om anderen gaat? Ik word er zelf blij van dat we vrijheid hebben van keuze hierin. Dat iedereen kan kiezen van wie en wat hij of zij houdt. Verschillen maken de mensen zo mooi. We worden nog mooier als we doen waar we blij van worden en dat maakt mij dan weer blij, wat hopelijk andere mensen dan weer blij maakt. Wat een cirkeltje is het dat ik hier teken, wat een engelenboogje teken ik boven mijn eigen hoofd. Dat iets politiek verantwoord overkomt, betekend echter nog niet dat je het er automatisch wel of niet mee eens hoeft te zijn. Toch vind ik het wel waar wat ik zeg, wanneer anderen blij zijn, is het makkelijker zelf ook blij te zijn.

Dus waar ik blij van wordt is het geluk van anderen, daar moet je ook genuanceerd in zijn. Want dit geluk van anderen moet dan weer niet ten koste gaan van het geluk van anderen of jezelf. Ik word blij van het geluk van anderen wanneer dit liefdevol is, misschien is dat meer kloppend, maar nog steeds niet sluitend. Over uitspraken als deze kan ik nog wel langer over discussiëren.

Ik ga dit stukje maar gewoon afsluiten, omdat ik er niet uit ga komen. Toch hoop ik wel dat je ook een beetje na bent gaan denken over waar jij nu blij van wordt. Dat je dit ook weer meeneemt in de keuzes die je maakt. En daarnaast mij blij maakt met chocola. Oké, nee dat hoeft nu ook weer niet natuurlijk. Flauw.

Phoe hee, zo laat in het weekend nog zo'n vaag stukje plaatsen, ik heb betere stukjes geschreven denk ik wel. Wil je zien waar ik blij van wordt volg me dan op Instagram. Verder word ik ook wel blij als je me even gaat volgen op Facebook of Bloglovin'. Kijk ook gerust nog even verder rond op mijn website. Naast het beantwoorden van Pickwickvragen, plaats ik elke dinsdag dichtdag een gedicht. Mijn tiende was een heus Naproefje rondom misdaad, ofzoiets? Ook vorig weekend, was ik semi-filosofisch bezig te wouwelen rondom pickwickvragen, lees dat hier. Genoeg om over te reageren en hyperlinks om op te klikken, dus ga dat lekker doen!

Liefs,

Nienk.

PS: Ik werd eigenlijk ook wel blij toen ik de Mol goed bleek te hebben bij Wie is de mol :)

#pickwick #thee

39 keer bekeken