Stereotype #001 Elke dag rokjesdag


Lieve liefste,

De lente is goed op gang aan het komen en dat betekend één ding. Rokjesdag. Ja, je hebt me gehoord (en waarschijnlijk ook alle media de laatste dagen), afgelopen dinsdag was nationale rokjesdag. Alle vrouwen mochten de rokjes, jurkjes en lapjes stof die hierop moeten lijken weer uit de kast halen en met blote benen (!!) door ons kikkerlandje paraderen. Mijn huisgenoot vond de rokjesdag een beetje tegenvallen, ook ik heb eerlijk gezegd niet heel van rokjesdag gemerkt. Misschien komt dat omdat ik elke dag al een rokje draag. "Ik heb je eigenlijk nog nooit in een broek gezien volgens mij." Is een bekende frase die ik hoor. De vragen die ik hier vervolgens verder over krijg zijn altijd ontzettend leuk.

Draagt je moeder ook altijd rokjes?

Ik ben niet opgevoed met het idee dat je altijd een rokje moet dragen. Sinds December vorig jaar is dit een soort van begonnen. Toen deed ik mee aan dressember. Net zoiets als dat mannen movember hebben, hebben vrouwen dressember. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk nog steeds niet precies weet waar het voor staat, maar het kwam erop neer dat je heel december rokjes zou dragen om, volgens mij, geld op te halen voor dressember foundation. Geld heb ik er niet meer opgehaald, het was vooral een persoonlijke challenge die ik leuk vond om te doen. Dit viel wel in de smaakt, waardoor ik in januari een 30-dagen schrijven challenge heb gedaan, maar daarna ben ik ook hier weer mee gestopt. Ja, ik zou graag wat standvastiger zijn.

Nu kan je natuurlijk heel terecht opmerken: Hé, maar Nienke, 1 januari was dressember voorbij, dus waarom draag je dan nu nog steeds rokjes?

Dat kan ik wel min of meer uit proberen te leggen. Sinds zo lang ik me kan herinneren vind ik het al leuk om bezig te zijn met hoe ik eruit zie en ik vind het heel belangrijk dat mijn uiterlijk mijn innerlijk reflecteert. Ik loop niet dagelijks met sportschoenen, want ik ben niet sportief, het past dus niet bij me. Toen ik een maand lang rokjes moest dragen ging ik op een compleet nieuwe manier kijken naar de kleding in mijn kast, ik kon elke dag wel een nieuwe combinatie maken. Dat vond ik ontzettend leuk, maar dit hield op den duur ook wel een beetje op. Toch bleef ik rokjes dragen, omdat het inmiddels een gewoonte was geworden, maar toch ook elke ochtend een bewuste keuze bleef.

Ben je dus een refo?

Zoals ik net zei, ik wil dat mijn uiterlijk mijn innerlijk reflecteert. Ik ben trots op dat ik een vrouw, af en toe nog een meisje, ben. Dat draag ik uit door een rokje te dragen. Daarnaast is er door te tijd een vleugje 'modesty' bij gekomen. Het is een beetje lastig om dat woord naar het Nederlands te vertalen of juist te definiëren, maar het komt erop neer dat je je 'zedig' kleed. Zedig is nog steeds niet echt een heel bekend woord, maar voor mij houdt het in dat ik mij niet uitdagend wil kleden. Deze keuze staat denk ik niet los van mijn geloof, maar is ook niet gebaseerd op de Bijbel.

Doe je het omdat je bang bent voor vieze mannen?

Het is ook niet dat ik bang ben voor reacties van mannen, die krijg je ook als je in je dikke vormloze winterjas rondloopt naar mijn ervaring. Nee, maar ik heb liever dat mensen eerst mijn innerlijk leren kennen en daarna mijn uiterlijk. Heb ik daar altijd naar gehandeld? Nee, maar het is wel iets waar ik naar streef en door elke morgen een bewuste keuze te maken in hoe ik de deur uit ga, hoop ik dat mensen ook bewuste keuzes maken in hoe ze naar mij kijken en met mij omgaan.

Voor veel christelijke vrouwen betekent modesty dat je je lichaam van je nek tot je knieën bedekt. Dit is soms lastig, lukt me ook zeker niet en is ook niet per se mijn streven. Waar ik zelf voor gekozen heb is dat met panty of legging mijn rokjes en jurkjes tot minstens mijn vingertoppen moeten komen. Zonder panty, de tijden die na rokjesdag aanbreken, zijn de rokjes en jurkjes die ik draag vaak wat langer, maar net waar ik me gemakkelijk in voel en welke rokjes ik in mijn kast heb liggen.

Heb je eigenlijk wel broeken?

Ja hoor. En ja, die draag ik soms ook nog wel. Het is niet altijd even netjes om rokjes te dragen. In december ging ik met mijn dispuut naar de Superfun in Amersfoort en toen had ik, gelukkig maar, een broek aangetrokken. Hierbij moesten we door ballenbakken en klimtoestellen ploeteren en begaven we ons op grote hoogtes over een klimparcours. Ook toen ik nog werkte in een groencentrum droeg ik daar gewoon broeken. Vooral om praktische redenen trek ik gerust een broek aan. Binnenkort is een huisgenoot jarig en we hadden het er al over dat ik dan als grapje een broek aan zou doen. Schrik dus niet als je me een keer in een jeans tegenkomt, maar geniet er dan maar wel van, want het is een zeldzame gebeurtenis.

Zou je ooit weer 'teruggaan' naar het dragen van broeken?

Soms, ben ik het wel zat, telkens weer een outfit te bedenken met een rokje of jurkje. Ook tegen het einde van de winter begin ik helemaal klaar te raken met die zwarte panty's heel de tijd. Toch wil ik niet 'terug' naar broeken dragen. Ik doe dit al ruim een jaar en ik zou het een beetje stom vinden om te stoppen, omdat ik er niet zo veel zin meer in heb. Ik wilde standvastiger worden, dan is dit toch een mooi puntje om mee te beginnen en dus maar gewoon vol te houden. De dipjes los ik meestal op door gewoon een nieuw jurkje of rokje te kopen, dan kan ik weer even vooruit met nieuwe combinaties.

Ga je dit gewouwel ooit nog afronden?

Volgens mij heb je wel weer genoeg van me gehoord. Of toch niet? Dan mag je me altijd nog meer vragen stellen, vind ik altijd mooi, altijd gezellig. Wil je me geen vragen stellen, maar wel meer over me te weten komen, dan kan je me volgen. De wegen zijn bekend volgens mij, dus ik ga eens een keer geen hyperlinks plaatsen hier. Hou de kanalen wel in de gaten, want binnenkort maak ik het nieuwe weekend-item bekend (dit is ook een nieuw item, maar zal ik niet elke week bijwerken) en daarnaast is het elke dinsdag dichtdag.

Liefs,

Nienk.


699 keer bekeken