Zeg je zegje #001 Op je paasbest


Lieve liefste,

Een nieuwe serie, zoals beloofd is opgezet. De komende tijd zal ik jullie meenemen, onderdompelen en hopelijk af en toe ook iets leren over de talige wereld. Zelf weet ik ook lang niet alles en maak ik denk ik meer fouten in spelling dan de gemiddelde dyslecticus, maar daar draait dit item niet om. Het draait om spreekwoorden, gezegdes en zegswijzen die ik langs hoor komen, maar niet de herkomst en of betekenis van ken. Natuurlijk zoek ik die dan wel op voor ik het internet lastigval met gebabbel over de wijsheden van de Nederlandse taal. Vaak zijn spreekwoorden erg grappig als je ze letterlijk neemt. Het is niet voor niets dat beelddenkers vaak moeten lachen als je een spreekwoord of gezegde door je verhaal heen gooit.

Dit weekend is het Pasen en daarom dacht ik: laat ik eens een mooi stukje schrijven over een zegswijze die hiermee te maken heeft. Want morgen zullen de meeste mensen er op hun 'paasbest' uitzien. Waar dat vandaan komt? Het is een zegswijze die zo'n negentig jaar geleden opgenomen werd in het woordenboek en betekent dat je er 'piekfijn' uitziet. Piekfijn is dan ook weer zo'n woord dat ze gebruiken om een ander woord uit te leggen, terwijl het op zichzelf niet per se heel duidelijk is. Netjes tot in detail, dat lijkt me een kloppende betekenis voor paasbest. Wellicht heb jij een betere betekenis voor het woord, laat het me dan vooral weten. De zegswijze is ontstaan, omdat mensen met Pasen hun nieuwe kleding aantrekken, of dat deed men vroeger in ieder geval. Maar je Paasbest hoeft niet in nieuwe of dure kleding te zijn. Ik heb op de foto namelijk ook gewoon een bloesje aan dat ik in de brugklas heb gekocht, met een rok van de Primark (schuldig, ik weet het) en een vintage Maverick spijkerjasje van mijn vader.

Tegenwoordig lijken veel mensen te zijn vergeten dat Pasen niet alleen een lang weekend is, maar ook een feestdag is. Om wat verwarring te voorkomen zal ik het even op een rijtje zetten voor jullie. Je hebt carnaval, de week voor Aswoensdag, dan gaat de 40-dagen-tijd in. Vergis je niet, dit is 46 dagen voor Pasen, maar de zes zondagen die in de tijd vallen tellen niet mee. De veertigdagentijd draait voor veel mensen op vasten en bezinning. De zondag voor Pasen vieren we Palmzondag, de dag dat Jezus Jeruzalem binnenkwam. Dan is het de stille week, waarin we de lijdensweg van Jezus herdenken. Op Witte Donderdag het laatste avondmaal, tegenwoordig beter bekend als de dag dat de Passion op tv komt.

Dan volgt Goede Vrijdag, de dag dat Jezus werd gekruisigd. Huh, wacht? Je zei 'Goede' Vrijdag toch? Wat is er 'goed' aan de dood van Jezus, als je in Jezus gelooft dan is het toch niet goed dat hij dood gaat? Goede constatering maak je, als dat je gedachtes waren. Dat vraag ik me ook wel eens af, ook al heb ik van kleins af aan geleerd dat het goed is omdat door Jezus dood onze zonden vergeven zijn, maar het is toch lastig om te omvatten hoe dat dan allemaal werkt met gerechtigheid, offers, iets met het lam van de wereld en dan ben je er nog niet eens. Ik ben hiermee opgegroeid, voor mij zijn het normale temren, normale woorden en is het verhaal mij bekend en geloof ik er ook in. Gister tijdens de dienst van goede vrijdag schreef ik een gedichtje over de paasgedachte.

En morgen is het Pasen. Daar komt het deel van het Paasverhaal waar de meningen over verschillen. Dat Jezus heeft geleefd is een historisch feit, dat hij aan het kruis stierf idem dito, maar dat hij op de derde dag na zijn dood weer opstond? Iets minder aannemelijk. Geloof heet dan natuurlijk ook geloof voor een reden. Je kan misschien niet alles verklaren, maar je kan wel geloven dat iets zo is. Een waarheid aannemen en zoals de evangeliserende mensen op straat, die je dit weekend meer dan genoeg tegen zal komen, vooral zeggen 'dé Waarheid' aannemen.

Ik zal je niet proberen te overtuigen, ik doe slechts aan informeren. Nu weet je waarom ik er op mijn paasbest uitzie dit weekend. Ik heb namelijk wat te vieren: Jezus leeft. Wat vind jij hier allemaal van? Zie jij er op je paasbest uit en hoe? Alle reacties zijn welkom, ik vertrouw erop dat respect van toepassing is, maar ik ben niets anders gewend van jullie! Volgen kan op Instagram, Facebook en Bloglovin'.

Liefs,

Nienk.

#zegjezegje #blog #Pasen

75 keer bekeken