Zeg je zegje #002 Schaapachtige eenden


Lieve liefste,

Ik sta voor een stoplicht. Het is rood. Aan de overkant gaat het licht op groen, ik ben nog niet aan de beurt. Achter mij beginnen mensen te fietsen. Ze rijden door rood en ik ga met ze mee. Later op mijn weg hetzelfde verschijnsel, mensen die heel snel oversteken tussen de groene lichten door.

Later die middag sta ik op station Gouda om naar Utrecht te gaan. Een minuut of twee voor de trein komt beginnen mensen nerveus te bewegen, naar de klok te kijken en als de trein even later aankomt beginnen ze in dezelfde richting als de trein aankomt, mee te lopen. Iedereen verdrinkt tussen de zich verdringende en voordringende mensen bij de deuren van de trein. Waar een vrouw moeizaam in haar eentje met een kinderwagen uit probeert te stappen en een oudere meneer omver wordt gelopen door studentjes, terwijl hij zichzelf de trein in helpt om daar geen zitplaats meer aan te treffen door alle tassen die hun eigen stoel nodig hebben, natuurlijk.

Van mijn lunch plaats ik een foto op mijn verhaal, om te vertellen hoe lekker het was, aan wie?

's Avonds sta ik op de borrel, waar elke groep zijn eigen, dezelfde, kleding draagt en liedjes zingt, maar vooral: alcohol drinkt. Proosten, een atje voor de sfeer en nog een pitcher, dat is zo'n grote vaas, met bier halen. Want bier is lekker.

Waarom doe ik dit? Waarom doen wij dit? Kuddegedrag, dat is het. Toen ik bij het stoplicht stond moest ik al direct denken aan het spreekwoord 'Als er één schaap over de dam is, volgen er meer.' Dat betekent dat als één iemand iets nieuws uitprobeert, de anderen het ook wel durven. Meestal wordt het spreekwoord gebruikt in gevallen waarbij er wordt gevraagd naar een vrijwilliger en niemand zich aanbiedt, tot één iemand toch zijn hand opsteekt en je ineens moet kiezen tussen zes mensen. Helaas leidt het kuddegedrag ook vaak tot asociaal gedrag waarbij geldt 'ieder voor zich' en je er vooral mee doorgaat zolang er geen directe ernstige gevolgen kenbaar worden. Een ander spreekwoord dat ik tegenkwam dat wat beter past bij de situaties van kuddegedrag die leiden tot moreel wangedrag is: 'Een schurftig schaap steekt de hele kudde aan.' Een slecht persoon in een groep, maakt de hele groep slecht.

Waar ik vooral even wat over gezegd wilde hebben is dat kuddegedrag niet per definitie slecht is, maar dat het vaak tot onbewust gedrag leidt en onbewust 'slechte' dingen doen, is denk ik niet iets dat je wilt? Toch?

Denk dus even na over wat je nu eigenlijk doet, waarom je dat doet en durf ook eens uit de kudde te stappen en wees geen schaap, maar gewoon een keer de vreemde eend in de bijt.

Dat is wat ik te vermelden had, ik heb mijn zegje gezegd met wat gezegdes. Soms, elke dinsdag, doe ik dat ook met gedichten. Hoe je een beetje op de hoogte blijft van wat ik allemaal uitspook? Gewoon mij volgen op Instagram, Facebook of Bloglovin'. Dan hoef je ook die foto's van mijn lunches niet te missen! Nee, sorry, flauw, dat doe ik ook eigenlijk niet, foto's plaatsen van mijn eten. Behalve die frambozen van vanmiddag, die waren zo lekker dat ik dat móest delen, mijn excuses hiervoor. Tot dinsdag!

Liefs,

Nienk.

#zegjezegje #blog

57 keer bekeken