Zeg je zegje #003 Vrij gezellig


Lieve liefste,

Het was een vrij gezellig dagje gisteren. Ik had vrij en het was gezellig. Samen met mijn vrij gezellige studiegenoot en vriendinnetje Hester ben ik afgereisd naar Groningen om daar samen met heel veel andere vrije en gezellige mensen onder het genot van vrij gezellige muziekjes onze vrijheid te vieren. Als ik zo vrij mag zijn wil ik mijn zegje iets zeggen over vrijheid in vandaag. Over vrijheid kunnen we eindeloos schrijven, praten, discussiëren en filosoferen. Genoeg om uit te kiezen dus.

SPINOZA: Een vrij mens denkt aan niets minder dan aan de dood.

Dit citaat kwam ik tegen in een boekje met Nederlandse wijsheden. Dat boekje kocht ik op een vrijmarkt met Koningsdag. Best wel een heftige tekst, waar ik eigenlijk maar weinig mee kan. Dat betekent natuurlijk niet dat ik daarom de wijze woorden van Spinoza negeer, maar wel dat ik ze parkeer (misschien wel in jouw hoofd, sorry daarvoor).

Waar ik het eigenlijk over wilde hebben is de zegswijze: Vrijheid blijheid. Natuurlijk, ik ga zeker niet klagen over de vrijheid die wij hebben hier in Nederland. Maar is vrijheid wel altijd zo veel blijheid als die onschuldige twee woorden doen blijken. Spinoza zegt er weinig positiefs over. En als ik om me heen kijk is vrijheid vooral knap lastig. Niemand lijkt echt te weten hoe ze om moeten gaan met vrijheid. Ik denk zelf dat het komt, omdat bij vrijheid veel keuzes komen kijken. En wanneer de keuze reuze is en je zelf maar een klein meisje bent van 1 meter 65, dan is al die vrijheid best wel overweldigend.

Naast de vrijheid in keuzes maken voor je toekomst, gaat deze zegswijze vooral over vrijgezelle vrij gezellige mensen. Zij roepen de twee woorden vooral wanneer iemand hen vraagt of ze nou nog steeds single zijn. "Nee hoor, een relatie is niets voor mij. Vrijheid blijheid!" Het zijn vaak ook de troostende woorden die je vriendinnen over je heen gieten als je weer een keer bent laten zitten door een jongen. "Ach joh, denk maar zo: 'Vrijheid blijheid.' Je hebt hem helemaal niet nodig om gelukkig te zijn." Nou, ik zeg je heel eerlijk, ook al ben ik misschien vrij gezellig, er komt bij die vrijheid niet altijd evenveel blijheid kijken. Soms is het gewoon best wel saai. Niet ellendig, maar af en toe wel allenig.

Dus ja, ik zeg het graag: "Vrijheid blijheid." Het grootste deel van de tijd kan ik me er wel in vinden, maar soms dus ook gewoon even niet. En ik heb nu even de vrijheid genomen om dat hier op mijn vierkante meter internet ook een keer gezegd te hebben.

Liefs,

Nienk.

PS: Voel je vooral zo vrij om me te volgen op Instagram, Facebook en Bloglovin'. Sinds kort ben ik ook weer te vinden op twitter. Ja, dat bestaat nog en het is verdraait leuk geworden zonder alle vijftienjarige tienermeisjes die hun gebroken hartjes uitstorten in 140 tekens (guilty). Joe!

#zegjezegje #blog

89 keer bekeken