Zeg je zegje #006 Langzaam leven


Lieve liefste,

Zoals je inmiddels misschien wel begrepen hebt, ben ik oneeuwig gefascineerd door tijd. Dat betekent dus dat ik veel daarover denk, praat en schrijf. Ik was op zoek naar een mooi spreekwoord om te gebruiken voor mijn zegje van deze week en toen kwam ik het volgende tegen: Gauw is dood en langzaam leeft nog. Als dichteres ging mijn hart daar even wat sneller van kloppen, ja ik vind dit mooi.

Wat het betekent? Dat je de dingen in het leven niet te gehaast moet willen doen. Zoiets als haastige spoed is zelden goed, een veel bekender spreekwoord uit Spreuken (dat ene wijsheden-boek uit de Bijbel). Het eerstgenoemde spreekwoord zegt eigenlijk dat je eerder dood gaat als je alles maar gauw wil doen en iemand die de dingen rustig aanpakt nog steeds leeft. Haasten is ook niet goed voor je gezondheid. Ik merk zelf ook dat in drukke periodes met veel stress ik direct ook fysiek erop achteruit ga. Dan slaap en eet ik minder en als het echt even niet meer gaat dan kan ik amper nog wat doen, terwijl dat juist de momenten zijn dat ik denk mijn lichaam hard nodig te hebben voor alle dingen die ik wil doen. Wat je daaraan doet? Rust nemen, juist als je het druk hebt. Dat zeg ik nu alsof ik dat altijd doe en alles mij dan makkelijk afgaat, maar mijn binnenste sociale kringen kunnen denk ik wel bevestigen dat dat niet het geval is. Niets is genoeg en als tijd dan je vijand is, dan moet je dus haasten om alles gedaan te krijgen in de tijd die je wel hebt. Ik zou graag langzaam willen leven, langzamer dan de oudste steen (zoals Vasalis schreef, dat was een hele toffe dichteres).

Nu ga ik weer verder haasten, sprinten, rennen en stressen. Komende week heb ik tentamens en ga ik dus keihard knallen en niets verknallen, hoop ik. Daarna mag ik twee-en-een-halve maand vakantie vieren en heel langzaam leven. Wil je meer meekrijgen van mijn leef-snelheden. Volg mij dan op Instagram, Facebook, Twitter, Feedly of Bloglovin'. De keuze is reuze.

Liefs,

Nienk.

#blog #zegjezegje #tijd

29 keer bekeken