Stereotype #002 Student-ik-koos (deel 1)


Lieve liefste,

Waarde leden... Zo begin ik de verhalen die ik schrijf voor op de Algemene Leden Vergadering van mijn dispuut. Al twee termen die voor de gemiddelde lezer hier misschien onbekend zijn. Ja, ik ben lid van een studentenvereniging. Veel mensen weten dit (inmiddels) wel. Sommigen zien het met een gevoel van weerzin aan, denken dat ik op ben gegaan in een soort 'sekte' met studentikoze ballen en een heel apart systeem van autoriteit. Ze zien verschillende belangrijke onderdelen van deze studentikoziteit over het hoofd. Ten eerste, ik zit niet bij het corps, maar bij Navigators. Navigators is een Christelijke studentenvereniging waar balans is dus verdieping in het geloof, verspreiding van het geloof én het studentenleven. Bier en bijbel is een term die wel eens voorbij vliegt en denk ik wel een hele korte en bondige samenvatting geeft van waar we nu voor staan als je het mij vraagt. Uiteraard staan we ook voor Christus kennen en hem bekend maken.

Genoeg over de visie van mijn vereniging. Het zit al deels in het woord 'studentikoziteit'. Zoals ik in de titel ook al schreef 'student-ik-koos'. Studenitkoziteit is een keuze, geen verplichting. Dat het lijkt of ik in een sekte zit komt denk ik voort uit mijn enthousiasme voor mijn jaarclub met vriendinnen, dispuut vol met familie en vereniging met vrienden. Ook dit bericht stroomt over met alleen maar goede geluiden over het verenigingsleven. Het is ook zo dat ik geen moment spijt heb gehad van mijn lidmaatschap.

Later deze week zal ik plaatsen wat ik allemaal zo mooi vind aan het verenigingsleven, maar vandaag wil ik een aantal woorden aan jullie leren. Per vereniging verschillen de woorden vaak wel, maar ik ga proberen het goed uit te leggen.

- Noviciaat = Een mooi woord voor ontgroening.

- Jaarlaag/lichting = Dit zijn de mensen met wie je lid wordt. Met je lichting ga je bijvoorbeeld ook op noviciaat.

- Jaarclub = Dit is een horizontale groep. Het bestaat uit mensen van je eigen lichting. Je kiest in onze vereniging eventueel een stuk of 6 meiden en/of jongens uit om samen regelmatig af te spreken.

- Dispuut = Dit is een verticale groep. Dat betekent dat er mensen uit verschillende jaarlagen inzitten.

- Kringen =

- 'Vo = Kort voor bravo. Je roept het als je iets leuk vindt. Studenten klappen niet, maar roepen dit woordje. Op zich applaudisseren we nog best vaak, ook al is dit dus niet de bedoeling.

- Bestuur = De mensen die leiding geven aan je vereniging of aan je dispuut. Hierin zijn verschillende rangen. De grootste baas van de studenten is de praeses en in je dispuut heb je een voorzitter, nestor (geestelijk leider) en fiscus (financiën).

- Commissie = Een onderdeel van de vereniging dat dingen organiseert. Bijvoorbeeld het gala of de vieringen.

- Prominent = Iemand die veel aanzien heeft, of doet alsof.

Dat was het voor nu. Later meer over studentikoziteit in deel 2.

Liefs,

Nienk.

#student #studentikoziteit #blog #stereotype

287 keer bekeken