Ik ga op reis en ik neem mee 2.0


Lieve liefste,

Ik ga op reis en ik neem mee... we speelden het allemaal toen we klein waren. Eigenlijk spelen we het nu nog steeds als we op vakantie gaan. Wat neem je allemaal mee? Daar heb ik het in deel 1 van deze tweedelige serie over gehad. In dit deel wilde ik het vooral gaan hebben over wíe je allemaal meeneemt. Want je kan nog zo veel handige spullen mee hebben of een prachtige locatie boeken, je reisgenoten maken of kraken de reis.

Nu ik student ben, zijn er heel wat dingen verandert. Niet alleen m'n dagelijks leven, maar ook mijn vakantie-leven. Ik heb geen baantje meer waar ik uren doorbreng in mijn vakantie, maar m'n aantal sociale contacten is in een jaar verdubbeld dus ik heb genoeg te doen. Ook het aantal vakanties is ongeveer verdubbeld. Ik ben net een week terug van interrail vakantie met een verlenging van drie nachtjes bij mijn ouders op de camping en ga alweer weg naar het zonnige zuiden met een nieuw gezelschap, mijn dispuut. Of mijn dispuut de beste reisgenootjes zijn, kan ik al een beetje bepalen omdat we met hemelvaart zijn wezen liften naar Frankfurt. Daar schreef ik toen al een leuk stukje over in een #zegjezegje.

Waar ik eigenlijk graag wat over wilde zeggen in dit stukje is dat je het best kan reizen met je beste vriend of vriendin, in mijn geval is dat Eefke. Eefke en ik zijn samen opgegroeid. We schelen 3 dagen in leeftijd (ik ben ouder, hehe) en onze ouders wonen naast elkaar. We gingen samen naar sport, school en kerk, het maakte niets uit: waar Eefke was, was ik en vice versa. Het was dan ook een ramp als we elkaar weken moesten missen in de zomervakanties. De avond voor de eerste van ons vertrok maakten we een foto van ons samen, mijn vader printte deze foto dan uit en we schreven een brief erbij die we dan pas als we op vakantie waren mochten openen. Heel erg lief, maar dat was dit jaar niet meer nodig. We gingen namelijk samen interrailen. Hier de voordelen die ik heb ondervonden van het reizen met een beste vriendin:

1. Je weet wat de ander wel en niet leuk vindt. Zonder dat je ook maar een woord tegen elkaar hoeft te zeggen, begrijp je dat de een wat liever kerken bezoekt en de ander liever op een terrasje rondhangt. Je vindt gemakkelijk een middenweg, want dat doe je al jaren zo.

2. Je houdt van elkaar als zussen en maakt ruzie als zussen. We hebben in de twee weken dat wij op vakantie waren eigenlijk geen moment echt ruzie gehad, maar dit hebben we überhaupt eigenlijk nooit. Soms raken we gefrustreerd, maar dan is er een koude oorlog van een half uurtje en gaan we gewoon verder met leven en vakantie vieren.

3. Je bent gewend aan elkaars gewoontes. Niets komt nog als een verrassing, je weet precies wie welke deuren altijd open laat staan, wie wat wel en niet lust, hoe snel iemand honger heeft en wie er altijd met alle muziek meezingt (ook al kennen we de tekst niet eens zo goed).

4. Je hebt een fantastische herinnering die je kan delen. Op een vakantie ontstaan veel binnenpretjes en komen veel binnenpretjes van vroeger terug. Het is hilarisch om samen weg te zijn, omdat je door de jaren heen een berg humor hebt opgebouwd gebaseerd op gedeelde herinneringen en in de vakantie komen daar nog weer een aantal van die mooie momenten bij. (De rest mag dit even negeren, deze is speciaal voor Eefke: 'HOLLAANNNDDD')

Ik kan nog wel langer doorgaan met voordelen noemen, maar ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is. Op vakantie gaan met je beste vriend of vriendin is fantastisch. Ik heb een hele mooie tijd gehad met Eefke in Ljubljana, Zagreb, Venetië en Rome. Heel dankbaar ben ik voor deze mooie herinneringen en ik zie uit naar andere herinneringen die ons en mij nog te wachten staan.

Liefs,

Nienk

#blog #reizen #vakantie

145 keer bekeken