Zeg je zegje #006 Schrijven aan de balk


Lieve liefste,

Het is allweer een maand geleden dat ik een #zegjezegje schreef. Ik hoop dat je een heerlijke vakantie hebt gehad. Ik heb in ieder geval ontzettend genoten van Slovenië, Kroatië en Italië, het was geen klein kampeertochtje dat ik heb gemaakt. Niets mis met kamperen, daar niet van, maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben. Waar ik het wel over wil hebben is waar ik deze zomer door het opnemen van alle zonnestralen bijna niet aan toe ben gekomen: schrijven. Er zijn betrekkelijk veel spreekwoorden in de Nederlandse taal over schrijven. Zoals iets op je buik kunnen schrijven, wat betekent dat je iets wel kan vergeten. Een andere zegswijze die ik tegenkwam was iets onder de schoenzolen schrijven, wat betekent dat er niets van terecht zal komen. Best wel leuke dingen zeggen wij in het Nederlands vind ik, maar ik denk niet dat ik een representatieve mening heb over de Nederlandse taal. Iemand uit Engeland zei tegen mij dat Nederlands nog lelijker klonk dan de Duitse taal, dat was een steek in mijn hart.

Maar goed, ik zou schrijven over hoe ik schrijf en dat wilde ik doen aan de hand van het volgende spreekwoord: iets aan de balk schrijven. Dat is namelijk eigenlijk wat ik doe. Wat doe ik dan? Een nota nemen van iets ongewoons. Het idee achter schrijven is naar mijn mening een proces van kijken, zien en noteren. Een ervaring vastleggen in woorden en tegenwoordig deze woorden dan dus ook delen.

Schrijven kost me meestal weinig moeite, omdat ik het alleen doe als ik het wil doen. Als er iets in mijn hoofd schiet en ik denk: 'Dit moet op papier gezet worden.' Zo komt het dat ik soms vier gedichten in een uurtje schrijf en dan weer twee weken zo goed als niets.

Misschien dacht je dat ik een razend turbulent of juist saai leven had aan de hand van mijn gedichten en stukjes, maar ik moet je helaas uit de droom helpen dat de gedichten allemaal persoonlijk zijn. Een deel bestaat uit eigen ervaringen, maar een groot deel bestaat ook uit ervaringen van anderen. Ik heb gedichten over korte zinnetjes uit liedjes die ik vertaal en verhaal. Want als je een metrum en rijm ergens in betrekt, is het lastig om alleen uit je eigen waarheden te putten. Dan moet je eigenlijk een woordenwereld creëren rondom de zin die in je hoofd opkomt. Geef die zin een huis en noem dat huis een gedicht. Misschien is dat zeëtisch gezegd, zelfs al vrij poëtisch verwoord, ik kan het niet zo goed helpen.

Wil je op de hoogte blijven van wat ik zoal schrijf? Dan kan je me natuurlijk volgen. Dit kan op Instagram, Facebook en Bloglovin'.

Liefs,

Nienk.

#zegjezegje #blog #schrijven #ikje #gedicht

58 keer bekeken