Studeren moet je leren


Lieve liefste,

Het collegejaar is inmiddels begonnen en mijn tijd wordt net zo hard opgeslurpt door de universiteit als dat ik koffie drink. Die koffie is trouwens veel duurder geworden, omdat de Universiteit Utrecht besloot luxueuze machines neer te zetten. Want stel je eens voor dat studenten goedkope koffie konden drinken, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ach, ik ben er alweer aan gewend, maar het studeren zelf dat moet ik weer leren.

De Volkskrant schreef er al een reeks artikelen over. Het huidige studeren is lang niet zo rooskleurig als het lijkt. Veel ouders en andere volwassenen in de maatschappij lopen met het idee rond dat een studentenleven bestaat uit bier drinken, colleges skippen en netflix kijken. Ik kan je vertellen dat zij het mis hebben. Wat ik hier wil doen is niet klagen over mijn drukke leven, daar heb ik het zelf naar gemaakt. Nee, ik wil het graag hebben over hoe prioriteiten stellen en hoe lastig ik dat vind. Juist daardoor is mijn studentenleventje geen luxeleventje.

Hoe je prioriteiten stelt, dat ben ik dus nog aan het leren. Dit jaar zal ik dat ook echt moeten gaan doen want met vier commissies, twee jaarclubs, de organisatie van de vakantiebijbelweek, mee gaan op een kinderkamp, drie (!) bij-baantjes, een website waar af en toe wat op moet worden geplaatst en een voltijd studie (niet te vergeten) stroomt mijn agenda sneller vol dan de badkuip van mijn ouders. Waarom ik niet kan kiezen? Alles is leuk, alles is belangrijk en zo lang ik mensen ergens mee van dienst kan zijn dan laat ik die tijd voor mezelf wel even zitten. Het jammere is dat ik niet alleen tijd voor mezelf te kort kom, maar vaak ook voor vrienden.

Te hard van start, zo zou ik mijn week omschrijven. Ik ga het doen dit jaar, rechtsom of linksom, met vijf uur slaap per nacht of zeven, ik ga het doen. Gelukkig heb ik heel veel lieve vrienden en familieleden die me helpen bij alles en ook wel eens willen luisteren naar mijn geklaag. Ik heb wel een aantal tips of voornemens voor mezelf gesteld voor dit jaar.

- Houd een agenda bij en maak een planning, want je kan niet alles onthouden en het geeft wat rust als je weet wanneer je wat moet doen.

- Stel prioriteiten. Het is belangrijk om nee te zeggen en dan ook te onthouden dat een nee echt een nee is. Je mag aangeven aan je omgeving dat je het druk hebt, als het goed is hebben zij hier wel begrip voor.

- Haal ook plezier en ontspanning uit de dingen die je moet doen, zodat ze minder als een verplichting aanvoelen. Zo lang je het leuk vind wat je doet, hou je het langer vol. Laten we hopen dat dit gaat helpen!

Heb jij nog goede gouden tips voor een druk studentenleven? Laat het me dan vooral weten. Verder wens ik iedereen die ook begint met een nieuw (druk) jaar heel veel succes met alles! Als je ter ontspanning rond wil wandelen op de sociale media van de huidige wereld dan kan je mijn accounts volgen op de volgende plekken: Facebook, Instagram en Bloglovin'. Tot dinsdag!

Liefs,

Nienk.

Check hier ook de twee stukjes die ik schreef over studentikoziteit:

Student-ik-koos (deel 1)

Student-ik-koos (deel 2)

#tips #student #studentikoziteit #blog #tijd

90 keer bekeken