20 levensvragen van een 20'er (1/4)


Lieve liefste,

De dag waarvan we wisten en hoopten dat hij zou komen is dan eindelijk weer hier. Vandaag is mijn verjaardag. Al twee decennia maak ik deze aardbol onveilig en het zijn mooie tijden geweest moet ik zeggen. Nu spreek ik alsof mijn dagen geteld zijn. Neen, ik hoop dat er nog heel veel decennia bij zullen komen. Maar wat betekent het eigenlijk nu ik tiener-af ben? Het leven van een tienermeisje zou nu achter me moeten liggen, zonder dat ik ooit heb begrepen wat dat precies in moest houden. Misschien juist precies dat. Mijn dagen als twintiger breken aan en eerlijk gezegd ben ik daar wel een beetje bang voor. Om heel veel dingen, maar in een serie van ongeveer 4 posts zal ik aan jullie uit proberen te leggen wat er nu allemaal zo eng is aan dit nieuwe tijdperk in mijn leven. Ik stel mezelf regelmatig vragen en twintig daarvan zal ik in deze reeks uiteenzetten.

20. Doe ik wel de goede studie?

Waar je vroeger bijna gratis de eeuwige student kon uithangen, behoor ik tot een generatie zonder stufie, kortingen of dat soort fratsen. Mijn realiteit bestaat uit lenen, lieve ouders en drie bijbaantjes. Dit ga en wil je niet eeuwig volhouden, hoe leuk het studentenleven ook is. Je wil dus nog steeds wel studeren, maar dan wel het liefst zo snel mogelijk en dus in één keer goed kiezen. Dat valt veel studenten om mij heen zwaar en ook ik merk dat er af en toe een gemengd gevoel van angst en twijfel mijn hoofd en borstkast overvalt. Doe ik wel de goede studie? Kan ik wel een baan vinden met deze studie? Zal ik drie of vier jaar doen over mijn bachelor? Nog veel meer vragen komen daarbij kijken en onbeantwoorde vragen monden vaak uit in angst.

19. Kan ik om *tijdstip in de nacht* nog alleen naar huis fietsen?

Ik denk dat dit een puntje is waar je last van hebt in verschillende levensfases en in een vrouwenleven misschien altijd wel (niet haten op deze vorm van seksisme). In het donker zijn heel veel dingen enger. Vooral over straat gaan in je eentje is geen pretje en in deze leeftijd heb je het idee dat elke voorbijganger een engerd is die je zo van je fiets af trekt en dat er dan de volgende ochtend koppen staan in de krant met '20-jarige student 's nachts ontvoerd'. Hoe reëel deze angst is weet ik niet en wil ik eigenlijk ook niet weten. Toch bel ik regelmatig mensen op als ik in het donker naar huis fiets en word achtervolgd, bijna een busje in word getrokken of met opzet word aangereden (dat is allemaal echt gebeurd). Lang leve de technologie, zo fiets ik bijna nooit écht alleen naar huis en bel ik regelmatig mensen op als ik letterlijk fietsend voor mijn leven door Utrecht sjees.

18. Waarom worden meisjes nageroepen door bouwvakkers, maar niet door zakenmannen?

In dezelfde trend als nummer 19, valt nummer 18 op de lijst. Als je over straat loopt in deze periode van bloei in je leven blijft dit blijkbaar niet onopgemerkt door de mannen op straat. Ik vraag me af waarom ik nog nooit ben nageroepen door een man in pak met een aktetas en wel dagelijks word nagefloten door bouwvakkers en verkeersregelaars. Het antwoord op die vraag zal ik denk ik nooit krijgen. Ondertussen hoor ik dus regelmatig om me heen woorden als 'Hé meisje, jou wil ik altijd wel helpen met oversteken hoor.', of 'Ga jij altijd zo snel, of alleen op de fiets?', ook klassiek fluiten of andere manieren van naroepen vang ik op. Het is geen compliment, hou er mee op mannen.

17. Word ik dik als ik deze chocoladereep in een keer opeet?

Hoewel ik nooit te dik ben geweest en dit waarschijnlijk ook nooit zal worden is het wel iets wat me bewust of onbewust bezig kan houden. Af en toe sla ik toch maar dat stukje chocola af en misschien moet ik mij eens gaan verdiepen in de sportschool. Je kan immers niet altijd dat jonge lichaam behouden en nu ik twintig ben zal het niet lang duren tot ik ga aftakelen. Al zal ik nog wel minstens een jaar of tien hebben tot dat echt gebeurt, hoop ik dan.

16. Waarom hebben ze nog steeds niet ontdekt waarom een kat spint, maar weten we wel hoe we naar de ruimte kunnen vliegen?

Het klinkt als een stomme vraag, maar stomme vragen bestaan niet. Ik ben een kattenmens en spinnende katten zijn gewoon fantastisch. Toch vraag ik mij dus af hoe het nou komt dat een kat spint? Ze hebben dit echter nog niet ontdekt, maar wie het antwoord voor mij weet mag het aan mij vertellen.

Binnenkort nieuwe levensvragen van een 20er in deel 2. Heb jij ideeën van vragen die een 20er die volgens jou absoluut wel eens aan zichzelf (zou moeten) stellen? Laat me dat dan vooral weten. Je kan me vinden op Instagram, Facebook en Twitter.

Liefs,

Nienk.

#blog #ikje #student #studentikoziteit #tips #top

158 keer bekeken