Toerist zijn in eigen stad. Hoe doe je dat? @ Gouda


Lieve liefste,

Misschien herken je jezelf hierin, misschien ook niet, maar als ik door een stad of dorp loop dan eigen ik mezelf allerlei dingen toe. Dat is mijn oude school, hier fiets ik altijd naar die of gene en zo gaat het maar door. Alles is gewoon, bekend en van mij. Eerst had ik dat alleen in Waddinxveen, later ook in Gouda en tegenwoordig ook in Utrecht. Nu zijn er niet hele interessante dingen te vertellen over mijn thuisfront Waddinxveen, behalve dat we zeven meter onder de zee wonen en een mooie brug hebben die meestal stuk is. Ook is het een gezellig dorp, maar daar houdt de informatie grotendeels wel op. Over het centrum van Gouda heb ik meer weetjes en verhalen verzameld door de jaren heen.

Dit weekend ging ik een weekend weg met mijn kring. Na wat twisten hadden we besloten om naar Gouda te gaan. Of nou, besloten, ik had ze overgehaald. "Het is Utrecht, maar dan veel kleiner, maar wel precies goed." We boekten een leuke kamer in een B&B. Na want omreizen door de NS kwamen we gistermiddag aan in het mooie stadje. Natuurlijk kende ik alles wel wat we zagen en bezochten, maar toch wil ik vier tips geven voor als je eens een keer toerist wil zijn in je 'eigen' stad.

1. Lees de informatiebordjes

In veel steden zijn monumentale of belangrijke plekken gemarkeerd en is er een bordje met wat informatie. Als je eens de tijd neemt om zo'n kort stukje tekst te lezen kom je soms nog eens leuke dingen te weten. Ook Google is altijd een leuke bron voor weetjes, maar informatie vindt je soms letterlijk voor het oprapen op straat.

2. Ga eens naar binnen

Vaak denk je zo bekend te zijn met je omgeving en de bezichtigingen, dat je het niet meer nodig vind om nog naar binnen te gaan of iets 'toeristisch' te ondernemen. Wil je jezelf verrassen is het leuk om toch eens naar binnen te gaan. Een kaartje te kopen om de Sint Jan te bezoeken of toch eens de Dom te beklimmen. Zeker als student hoeft het je niet veel te kosten en kan je toch veel genieten.

3. Kijk omhoog

Toen een vriendinnetje uit het Dispuut terugkwam van een reis door Portugal gaf ze mij een goede tip om niet alleen van het buitenland, maar juist ook van bekendere gronden te genieten. "Je moet gewoon omhoog kijken." Probeer het maar eens uit. De gevels, de luchten en heel veel andere mooie dingen bevinden zich hoger dan waar we in eerste instantie kijken. Je ziet zo de omgeving letterlijk vanuit een ander perspectief.

4. Sta stil bij de tijd

Een stad ziet er tijdens verschillende tijden van het jaar of van de dag anders uit. Zorg dat je geen haast hebt en sta letterlijk even stil bij en in je omgeving. Tijdens een ochtendwandeling of avondwandeling ziet alles er anders uit. Door een besneeuwde status, regenachtige middag of zomerzon ziet je omgeving er ook anders uit dan je gewend bent.

Als bonus-tip wil ik graag meegeven om mooie toeristische kiekjes te schieten. Dit waren een aantal tips voor jullie om eens te genieten van je omgeving, maar je kan natuurlijk ook juist genieten door in te zien hoe mooi de normale dingen ook zijn. Ach, je bent een poëet of niet hé, sorry voor mijn gezwijmel. Meer zwijmelen doe ik via andere sociale media zoals Instagram en Facebook. Klagen doe ik meer op Twitter. Fijne zondag verder en tot dinsdag!

Liefs,

Nienk.

#blog #reizen #vakantie #tips #top

60 keer bekeken