Mens-erger-je-niet #002 Nederlandse muziek


Lieve liefste,

Een oude gewoonte waarmee ik jullie groet, maar dat is oké. Er zijn wel meer dingen hartstikke oké, waar mensen zich gewoonlijk aan ergeren. Daar wil ik het over hebben in deze reeks blogposts. Een aantal daarvan zullen gaan over muziek, waarvan dit er eentje is. Ik ben me namelijk zeer bewust van mijn zogenaamd slechte muzieksmaak. Ik ben het er echter niet mee eens dat het de stempel slecht heeft. Eigenlijk heb ik niet een hele duidelijke smaak, ik luister naar muziek van Acda en de Munnik tot Beyoncé en bij beide zing ik vol overtuiging mee, ook als ik de teksten niet ken.

Veel mensen hebben een probleem met Nederlandstalige muziek. Wie zich nu aangesproken voelt wil ik zeggen: je luistert niet de goede Nederlandse muziek. Het slaat vrijwel nergens op te zeggen dat muziek beter is dan andere muziek simpelweg om de taal. In je eigen taal kan je je beter uitdrukken en voor veel Nederlandse liedjes geldt dan dus ook dat ze je goed kunnen raken of aanspreken. Daarnaast vind ik dat in Nederlandstalige muziek de verhalen wat puurder worden vertelt, maar ook de muziek is vaak dichtbij de kern, in ieder geval bij de muziek die ik luister. Voor hen die denken dat ik nu Lil Kleine en Boef wil gaan promoten, nee. Absoluut niet. Hier volgt een greep uit de Nederlandstalige nummers die ik vooral mooi vind en sommige gewoon heel leuk.

Je kan deze toplijst ook luisteren!

18. Het regent zonnestralen - Acda en de Munnik

De klassieker, iedereen kan het verhaal van Herman wel meezingen. 

17. Ode aan Dulcinea - Don Quichot ft. Siger van Ramshorst

Dit is een studentikoos liedje uit Groningen over een jongen die met een meisje gaat, haar heel vervelend vindt maar uiteindelijk toch ook wel heel leuk.

16. Witte wijn - Nicole Bus

Een vrolijk nummer over witte wijn. Nicole Bus kwam ik eens tegen in de wereld draait door met het nummer Zonnestralen, wat ook een aanrader is. Ze maakt wat meer eigentijdse Nederlandse muziek en heeft wat meer een eigen stijl.

15. Linde met een E - Lucky Fonz III

Een leuk nummer dat weer een verhaal vertelt over een jongen en een meisje die bij elkaar passen en toch ook niet. In mijn dispuut ook een geliefd nummer door ons dispuutsgenootje Anne linde (met een E).

14. Chaos - Bazart

Een apart nummer, net als de andere muziek van Bazart, maar toch ook wel heel fijn. Ik ben zelf vrij chaotisch, dus kan me wel vinden in de uitspraak: 'Het is het niet waard dat ik het onthoud.' Zo werkt mijn hoofd namelijk ook regelmatig.

13. Samen - Rooks

Via mijn nicht kwam ik terecht bij de artiest Rooks. Zij hebben net een nieuwe EP uitgebracht en dit nummer vind ik het beste. Als vakfanaat ben ik telkens weer blij als mensen leuke Nederlandstalige muziek uitbrengen.

12. Wereld van verschil - Bløf, Typhoon

Een liedje over de verschillende werelden waar we mee te maken hebben. Twee goede artiesten, een goed lied.

11. Denk maar niet - Lieve Bertha

Lieve Bertha is een artiest die ik altijd al leuk vind. Sinds ik ze ken, tenminste. Ze hebben ontzettend leuke vlogs gemaakt op Youtube, maar ook een paar albums met leuke nummers. De liedjes zijn vaak wat droog, maar soms ook ontzettend mooi en raak, zoals dit nummer. Wat ben je mooi en Sjaak zijn twee nummers die weer vooral leuk zijn. Kortom, een artiest om eens te bekijken, al is het alleen al om hun gekke naam.

10. Geheimen - Clean Pete

Hoe we ons allemaal wel eens voelen. Proost op iedereen die wel eens in zijn eentje voor twee eet.

9. Ik weet niet hoe - Gerson Main

Dit liedje kennen veel van jullie waarschijnlijk van een ING-reclame, of was het de Rabobank? Hoe dan ook, een leuk liedje over een jongen die op een meisje af wil stappen, maar niet weet hoe. Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen, dit liedje is gewoon best wel heel top.

8. Hemel valt - Typhoon

Een liedje dat je vooral goed moet luisteren, net als veel van Typhoon's muziek. Een rake tekst die gaat over werkelijkheid. Ik vind het mooi hoe hij het hier heeft over God, ook al begrijp ik er niets van, dat is soms juist de bedoeling en vooral ook het geval.

7. 23 april - Maaike Ouboter

Dit is niet het meest bekende nummer van Maaike Ouboter, maar de zangeres van Dat ik je mis heeft een heel album met mooie nummers uitgebracht. Inmiddels begin je misschien het patroon te ontdekken, maar ook dit is weer een liedje dat een verhaal vertelt. Ik vraag met nog steeds af wat ze bedoelen met de regel: 'Zij gaan staan, zij met haar buik, hij draagt nog steeds diezelfde trui.' Is ze zwanger? We weten het niet.

6. Betover me - Marco Borsato

Veel mensen 'hebben het niet zo' op Marco Borsato. Laten we eerlijk wezen, we zingen toch allemaal keihard mee als Ik leef niet meer voor jou over de boxen knalt? Ik en mijn vader in ieder geval wel. Marco Borsato ligt mij vooral best goed, omdat mijn ouders graag de CD draaiden met zijn nummer 1 hits en ik dus vrij nostalgisch kan worden van zijn muziek. Een nummer dat lijkt op Dat ik je mis van Maaike Ouboter is Betover me. Een mooi liedje, heel erg raak.

5. Ik loop - Linde Schöne

Wat denk jij als je loopt? Als je over de straten dwaalt? Soms kan dat voor mij wel op zoiets neerkomen. Dit nummer voelt bijna als een soort samenvatting van mijn afgelopen jaar. Een jaar waarin ik mensen en dingen heb ontmoet en weer achter me heb gelaten. En ik loop door, want ja, het leven gaat door. Gelukkig.

4. Loop der dingen - Spinvis

Toevallig nog een nummer over lopen. Dit is een gezongen gedicht en eigenlijk een soort van kleinkunst, zoals meer nummers van Spinvis.

3. Dood voor een dag - Iris Penning

Dit nummer gaat over die dagen dat je gewoon even niets wil zijn. De dagen dat je nergens nog wat van begrijpt en sterft vanbinnen, dood voor een dag, morgen kunnen we het weer opnieuw proberen.

2. Iemand als jij - Huub van de Lubbe

Via een studiegenootje hoorde ik dit nummer voor het eerst. Haar tindermatch had gezegd dat dit zijn favoriete Nederlandstalige nummer was en zij had zich daarbij aangesloten. Ook ik kan me daarin vinden. We willen allemaal iemand als jij, maar wie ben je dan? Iemand die...

1. Ik dacht na - Eefje de Visser

Wederom een nummer waar ik me regelmatig in kan vinden. Eigenlijk heeft Eefje de Visser, zoals ze wel vaker doet, de woorden uit mijn gedachten geplukt in dit liedje. Want ja 'als ik eens wist dat bijna iedereen zo is'. Zij kan alleen wel wat beter stilzitten dan ik volgens mij.

Dit was dan mijn top 18, voor nu. Heb jij tips voor mij voor meer goede en fijne Nederlandstalige muziek? Laat het me vooral weten. Je kan me volgen op Instagram, Facebook en Twitter. Verder kan je ook nog even rondkijken hier, op mijn vierkante meter internet. Dinsdag komt er weer een nieuw gedicht online natuurlijk! Wil je meer van mijn favoriete Nederlandstalige nummers luisteren? Dan kan je even naar mijn lijst gaan op Spotify Nederlandstalig Nienk.

Joetjes, groetjes en dat soort fratsen!

Nienk.

#top #muziek #mensergerjeniet #blog #schrijven #schrijfsel #tips #Nederland #student

143 keer bekeken