Wat is een waardige outfit?


Lieve liefste,

Ergens vorig jaar schreef ik een stukje over rokjesdag. Dat het voor mij elke dag rokjesdag was. Vervolgens gaf ik afgelopen september aan dat ik van mijn rokjesdragen uit principe was afgestapt en nu ook broeken droeg. Inmiddels kocht ik een maand geleden voor het eerst sinds drie jaar weer een spijkerbroek, maar ben ik ook opnieuw begonnen met denken over 'modesty'.

Wanneer de zomer langzaam zichzelf onthuld, doen de vrouwen dat ook met hun huid. Ze schudden hun winterveren en winterkleren van zich af en gaan haast in bikini de straat op. Want ja, het is warm. De laatste paar maanden ben ik weer opnieuw gaan nadenken over modesty. Het blijft lastig om deze Engelse term te vertalen. Het houdt in dat je je 'zedig' kleedt. Toch wil ik graag de vertaling voor mezelf houden bij 'waardig'. Je kleedt je naar je waarde en ik geloof dat wanneer je je waarde vindt in Jezus deze heel hoog ligt. Je hebt verschillende soorten van Modesty die eigenlijk per persoon, cultuur en religie kunnen verschillen. Dit is wat ik weet van stereotype modesty binnen de drie bekendere religies:

Islamitische Modesty: Bedekt van je enkels tot je ellebogen, met hoofddoek die de boezem bedekt.

Joodse Modesty (Tzniut): Bedekt van je knieën tot je ellebogen, met rokken.

Christelijke modesty: Bedekt van je knieën tot je schouders, met rokken. Optioneel hoofdbedekking (in de kerk).

Wat ik het mooie en fascinerende vindt wanneer vrouwen zich waardig kleden is dat zij zich visueel af durven te zetten tegen de algemene norm. Er zit vaak een stukje opoffering in, maar wanneer je je waardig kleedt hoeft dat zeker niet te betekenen dat je er saai, stom, ouderwets of onmodieus uit hoeft te zien. Wanneer je op instagram gaat zoeken op hashtags als #modesty en #zniut kom je veel fashionista's tegen die naast een stukje cultuur, religie en standvastigheid ook een stukje modieus bewustzijn uitdragen. Ze willen vrouwen inspireren en lijken te zeggen: 'To look beautyful, you don't have to look seductive.' Ergens anders kwam ik de uitspraak tegen van een vrouw die het juist lastig vond om zich niet sexy te kleden, om de volgende reden: 'I trust my looks more to get me a man, then I trust God.'

Zelf vind ik het nog steeds lastig te bepalen waar welke grens zou moeten liggen. Ik wil me eigenlijk vooral houden aan wat de Bijbel zegt, en hier worden helaas maar wat weinig duidelijke kledingvoorschriften gegeven voor vrouwen. Toch wil ik dat alles wat ik doe en dus ook wat ik draag, eer doet aan God en zijn schepping. Wil ik niet worden gezien als een lustobject en bij mannen geen lust opwekken? Dan moet ik mij zo ook niet kleden. Er valt dan zeker wat te zeggen voor dat de man ook zou moeten veranderen in hoe hij naar vrouwen kijkt, maar gezien ik daar weinig invloed op heb, zal ik het bij mezelf moeten zoeken.

Nu het warm is, is het lastiger een grens te vinden, een richtlijn. Nu bekijk ik eigenlijk per outfit wat wel en niet kan. Om je wat gêne te besparen zou ik je vervolgens aanraden om even een outfit-test te doen voor je de deur uit gaat. Buk, zit en loop even voor je spiegel. Dan weet je of je niet in de 'problemen' komt als je werkelijk gaat leven in je outfit. Hier volgt een lijstje met waar ik op let:

- Heb je inkijk? Spreekt voor zich. Is dit zo, dan kan je dit goed oplossen door een hemdje onder je kleding te dragen en wanneer dat te warm is een sportbeha aan te trekken.

- Kan je in je kruis kijken? Een vrij platte vraag om te stellen wel. Ook iets dat voor zich spreekt, maar wat je nog wel eens kan vergeten. Als je staat lijkt dat ene rokje zo leuk en lijkt hij precies lang genoeg, maar kan je er ook mee zitten? En ook een veel vergeten puntje: Kan je er ook mee fietsen?

- Schijnt je kleding door? Je wil niet dat je ondergoed zichtbaar is.

- Is je figuur volledig zichtbaar? Wat maakt het namelijk uit om bedekkende kleding te dragen, als het uiteindelijk toch niet echt iets van je schoonheid verhuld?

Natuurlijk kan het warm zijn om wat meer verhullende kleding te dragen, maar ook daar zijn genoeg oplossingen voor. Onthoudt hierbij: minder kleding, betekend niet per se luchtiger. In een witte linnen jurk heb je een fijnere dag, dan in een zwart shortje met een kroptop waardoor je volledig in de zon loopt met je huid de hele dag. Hier volgen nog wat tips voor je garderobe:

- Koop luchtige shirts, die niet doorschijnen.

- Koop midi/maxi rokken, of wijde luchtige broeken. Deze zijn luchtig en kunnen ook nog eens verdraaid comfortabel zijn. Je kan hiermee gerust in een parkje op de grond zitten, fietsen en zelfs steppen (dat heb ik getest in Lille).

- Draag lichte kleuren.

- Draag lichte, ademende stoffen, waarin je geen zweetplekken ziet.

Bij al deze tips is het vooral het geval dat je zo min mogelijk warme vast wil houden.

Ik denk uiteindelijk dat je waardig kleden, vooral een persoonlijke keuze is om je te kleden waarin jij je goed voelt en waarin je waarde werkelijk tot uiting en tot zijn recht komt. Waarin jij echt tot je recht komt. Waar leg jij de grens? Of hou je je hier niet mee bezig?

Liefs,

Nienk.

#2018 #modesty #kleding #rokjes #zomer #blog #schrijfsel

200 keer bekeken